Solråd för barn

Foto på barn som sitter under ett parasoll och leker på en strand.

Barns hud är mycket känsligare än vuxnas och blir lättare bränd i solen. Barn behöver skyddas med kläder och solkräm. Barn under ett år ska helst inte alls vara i direkt solljus.

Solljus har både positiva och negativa effekter på människors hälsa. Barn är känsligare än vuxna för solens skadliga effekter och måste därför skyddas extra. Personer med ljus hy, är känsligare för solljus och bränner sig lättare än personer med mörk hy och hårfärg. Både barn med ljus och mörk hy ska skyddas från solen.

Den skadliga ultravioletta strålningen förkortas UV-strålning.

Lite sol är nyttigt

Solen förser oss med värme och hjälper oss att reglera vår dygnsrytm. Solstrålarna gör också att kroppen bildar D-vitamin som alla behöver. Men du behöver inte vara ute i solen länge för att kroppen ska få tillräckligt med D-vitamin. Det räcker att händer och ansikte utsätts för solstrålar i ungefär 20 minuter varje dag

Huden kan skadas

Är du i solen för länge ger solen brännskador. Första tecknet på brännskada är att huden blir röd och ömmande. Vid en allvarlig solbrännskada kan det bli blåsor och sår. Sol kan också orsaka soleksem, då kliar huden och blir knottrig. Mycket tid i solen ökar risken för flera typer av hudcancer, även om du inte bränner dig.

Barns hud är tunnare och har inte lika mycket pigment som vuxna, och blir därför lättare bränd av solen. Hudcancer förekommer nästan inte hos barn men om du bränner dig flera gånger som barn ökar risken att få hudcancer senare i livet. Störst är risken för personer med ljus eller fräknig hy. Ju mörkare hy du har, desto bättre tål du solen och desto mindre är risken för att få hudcancer. Oavsett om du är barn eller vuxen gör solljus att huden åldras snabbare.

Solråd för barn upp till ett år

Barn under ett år är mycket känsliga för solen och ska helst inte utsättas för direkt solljus. Även i skugga finns viss UV-strålning. Skydda därför barnets hud genom att:

  • Klä barnet i heltäckande tunna kläder och solhatt.
  • Håll barnet i skugga eller vara inomhus när solen är som starkast, mellan klockan 11 och 15.
  • Använd solkräm med solskyddsfaktor 30 eller högre för barn som är äldre än sex månader. De är ofta rörligare och svårare att hålla helt i skugga. Smörj deras händer och de delar av huden som inte går att skydda med kläder.

Solråd för barn äldre än ett år

Även barn över ett år behöver skyddas mot UV-strålning.

  • Använd i första hand kläder och solhatt som solskydd.
  • Använd solkräm till de delar av kroppen som inte täcks av kläder.
  • Undvik att vara i direkt solljus mellan klockan 11 och 15, då solen är som starkast.

Vad kan du göra för att undvika solskador?

Bild på två barn och en vuxen osm står på en strand och tittar på sina skuggor.

Undvik solen mitt på dagen

Mellan klockan 11 och 15, när solen är som starkast, är det bra att undvika att vara i solen. Om du och barnet är utomhus mitt på dagen, försök att vara på ett ställe med mycket träd som skyddar mot solens strålar. Är du på stranden när solen är som starkast är det bra att sätta upp ett parasoll eller ett enkelt tält, så att barnen kan få skugga en del av tiden.

Tänk på att vatten, sand och snö reflekterar solljus och ökar strålningens effekt. Solstrålarna sträcker sig också ungefär en halvmeter ner i vattnet, så småbarn som leker på grunt vatten får inget solskydd av vattnet. En dag med vind på sjön eller på stranden kan kännas sval och skön. Om du har bränt dig märks det först på kvällen och natten efteråt.

Tiden på dagen är mer avgörande än väderleken för hur stark solen är. Solstrålningen är kraftigare mitt på dagen en molnig dag än klockan 16 en solig dag. Moln släpper igenom omkring hälften av solstrålarna. Därför kan du få för mycket sol även när det är molnigt eller soldisigt.

UV-index är ett mått på hur stark solen är. SMHI har UV-prognoser för hela Sverige.

Välj rätt kläder

Solhatt eller keps ger bra skydd mot solen. Det bästa är att välja en långärmad t-shirt och byxor med långa ben. Tätt vävda tyger och kläder i mörka färger ger bäst skydd mot UV-ljuset. Du kan enkelt kontrollera det genom att hålla upp plagget mot solljuset. Strilar ljuset genom är skyddet dåligt. De flesta plagg har en solskyddsfaktor på mellan 10 och 30. Det finns också speciella solskyddskläder med högre solskyddsfaktor.

Vid bad ger badshorts som går långt ner på låren, och T-shirt eller baddräkt ett bra skydd. Solglasögon är bra och skyddar ögonen mot UV-ljuset.

Använd mycket solkräm

Solskyddsmedel används som komplement till kläder. Smörj in oskyddade delar av kroppen med solkräm en stund innan barnet går ut, eller hela kroppen om barnet ska bada. Välj ett solskyddsmedel som är anpassat för barn. Bäst är det att välja vattenfast kräm med solskyddsfaktor 30 eller högre. Det är viktigt att smörja in solkrämen jämnt och tjockt. Glöm inte ansikte, panna, läppar, öron och bakom öronen, och på ovansidan av händerna och fötterna. Du behöver smörja på nytt efter bad och även vid behov då och då under leken. Badar man mycket, eller om man befinner sig till sjöss eller i länder med stark sol behöver man smörja in sig varannan timme.

För att uppnå den solskyddsfaktor som anges på solkrämen, måste du använda rikligt med solkräm. Ett barn i sju- åttaårsåldern behöver omkring 30 milliliter för att täcka hela kroppen, en tonåring lite mer. Det betyder att en flaska på 200 milliliter solkräm räcker cirka sex gånger.

Solråd i varmare länder

Risken att bränna sig i solen är större i varmare länder än den är i Sverige, särskilt om du reser utomlands under den svenska vintern då du inte har varit i solen på länge. I länder där solen är starkare än i Sverige ska du vara extra noga med att undvika direkt solljus mellan klockan 11 och 15. Det gäller även äldre barn och vuxna. I länder med stark sol är det också viktigt att smörja in barnen med solskyddsmedel med en solskyddsfaktor på minst 30.

Solråd på vintern

Smörj in ansiktet och andra oskyddade kroppsdelar med solkräm även på vintern, om det är snö och solen är stark. Det är särskilt viktigt i fjällen där du är omgiven av gnistrande snö när det är soligt. Snö reflekterar 80 procent av solstrålarna. I fjällen är det också viktigt att använda solglasögon eller skidglasögon.

Vad kan du göra om barnet har bränt sig?

Om barnet bränner sig så att huden blir röd och ömmar bör hen undvika solen i några dagar för att låta huden läka. Det gäller också om barnet får soleksem. Om huden svider kan du kyla ner den genom att badda med kallt vatten eller lägga på exempelvis en handduk med kallt vatten. Du kan också använda kylbalsam eller en fuktgivande hudlotion. Sveda och kliande soleksem kan också lindras med en receptfri svag kortisonkräm, som finns att köpa på apotek.

Fråga om råd

Om barnet har bränt sig eller mår dåligt av för mycket sol, och du är osäker på vad du ska göra, kan du kontakta vårdcentralen eller barnavårdscentralen, BVC. Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Du kan behöva kontakta vården

Kontakta vårdcentralen om barnet har svåra soleksem. Det gäller också om barnet har fått en kraftig brännskada där det har bildats blåsor på huden.

Artikel kommer från www.1177.se

Hitta solskydd för barn här