Skolstart – för både barn och löss

Den här veckan börjar höstterminen i de flesta av landets kommuner och hundratusentals barn samlas i klassrummen. Och med dem ett ansenligt antal huvudlöss.

Det är viktigt att barnen är välkammade vid skolstarten – inte för syns skull utan för att de ska vara lusfria, tycker Lisa Nordqvist, sjuksköterska på 1177 Vårdguiden.

Hon uppmanar föräldrar till skolbarn att kamma igenom både ungarnas och det egna håret med en riktig luskam inför skolstarten. Även om det inte kliar.

– Klassiska symptom är ju klådan, och att man även ser små rodnader bakom örat eller bak i nacken där barnen har kliat sig på natten. Men det kliar inte på alla, ofta kan det vara en “tyst” ankomst av lössen.

För den som kammar i torrt hår är ett tips att hålla ett vitt papper under. På så vis upptäcks löss och ägg lättare när de trillar ut ur håret. Om håret är svårkammat kan det vara en bra idé att kamma i vått hår med lite balsam i.

– Det ska inte vara en plågostund, säger Lisa Nordqvist.

Balsam har dessutom fördelen att lössen håller sig stilla i håret.

Om levande löss eller ägg upptäcks i håret är det lusmedel som gäller. Och efter behandling bör man fortsätta att luskamma i ett par veckor, enligt Nordqvist.

– Man kanske själv har smittat någon med löss som sedan smittar tillbaka. Så det är för att vara på den säkra sidan.

Artikel kommer från www.metro.se

Du kan hitta några av våra produkter mot löss här